یکی از پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در سنفرانسیسکو بهتازگی موفق به کشف اسناد داخلی صنعت قند شده است و آنها را در نشریۀ طب داخلی بهنام ژورنال انجمن پزشکی آمریکا۱ به چاپ رسانده است. این اسناد اشاره دارند که پنج دهه پژوهش درمورد تغذیه و بیماریهای قلبی که شامل توصیههای رژیمی امروز هم میشود، احتمالاً بهصورتی گسترده تحتتأثیر صنعت قند شکل گرفتهاند.
استنتون گلانتز، استاد پزشکی دانشگاه کالیفرنیا و یکی از نویسندگان ژورنال، گفته است که «آنها میتوانستند مباحث مربوط به قند را تا دههها منحرف کنند».
با اینکه اسنادی که در آنها از این اعمال نفوذ پرده برداشته شده، مربوط به پنجاه سال پیش است، گزارشهای جدیدتر نشان میدهند که صنایع غذایی به تأثیرگذاری بر علم تغذیه ادامه دادهاند.
در سال گذشته، مقالهای در روزنامۀ نیویورک تایمز برملا کرد که کوکاکولا، بهعنوان بزرگترین تولیدکنندۀ نوشابههای قندی، میلیونها دلار برای تأمین مالی پژوهشگران مقرر کرده است، پژوهشگرانی که بهدنبال کماهمیت جلوهدادن ارتباط میان نوشیدنیهای قندی و چاقی هستند. در ماه ژوئن، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش کرد که تولیدکنندگان آبنبات از مطالعاتی حمایت مالی نمودهاند که مدعی هستند کودکانی که آبنبات مصرف میکنند کموزنتر از کودکان دیگر هستند.
دانشمندان هاروارد و مدیران صنعت قند که با آنها همدست بودند دیگر زنده نیستند. یکی از دانشمندانی که مبلغی از سوی صنعت قند دریافت کرده بود، مارک هگزتد بود. وی تا جایی به کار خود ادامه داد که سرپرست تغذیۀ دپارتمان کشاورزی ایالات متحده شد. در این مقام وی به تنظیم پیشنویس سندی کمک کرد که نسخۀ اولیۀ دستورالعمل غذایی دولت فدرال بود. دانشمند دیگر دکتر فردریک جی.استر رئیس دپارتمان تغذیۀ هاروارد بود.
انجمن قند، در بیانیهای در پاسخ به گزارش ژورنال، گفته است که مرورِ سال ۱۹۶۷ زمانی منتشر شد که نشریاتِ پزشکی نوعاً از پژوهشگران نمیخواستند که نام حامیان مالیشان را آشکار کنند. مجلۀ پزشکی نیوانگلند تا سال ۱۹۸۴ نیز چنین درخواستی ننمود.
این بیانیه همچنین اعلام میکند که «صنعت قند میبایست شفافیت بیشتری در فعالیتهای پژوهشی خود به کار میبرد». بااینحال این بیانیه همچنان، از پژوهشهای انجام گرفته با حمایت مالی صنعت مذکور، حمایت میکند، چراکه این دست پژوهشها را دارای نقشی مهم و دانشافزا در مباحث علمی میداند.
دکتر گلانتز همچنین گفته است: «حرکت صنعت قند بسیار هوشمندانه بود، چراکه مقالات منتشرشده در قالب مروری بر تحقیقات، بهخصوص اگر در مجلات برجسته به چاپ برسند، میتوانند بر شکلگیری کلیت مباحث علمی مؤثر باشند.»
دکتر هگزتد از پژوهش خود برای تأثیرگذاری بر توصیههای غذایی دولت استفاده کرده است. این توصیهها بر چربی اشباعشده بهعنوان عاملی برای بیماری قلبی تأکید میکند، درحالیکه، بهطور گسترده، قند را کالری خالی۲ و درعوض مرتبط با پوسیدگی دندان توصیف میکند. امروزه هشدارهای مربوط به چربی اشباعشده بهعنوان اساس راهبردهای غذایی دولت باقی است، بااینحال در سالهای اخیر انجمن قلب امریکا، سازمان جهانی سلامت (بهداشت) و باقی سازمانهای سلامت شروع به هشدار در این خصوص نمودهاند که مقادیر زیاد قندِ افزوده میتواند منجر به افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی گردد.
ماریون نستله -استاد تغذیه، مطالعات غذایی و سلامت عمومی در دانشگاه نیویورک- در سرمقالۀ شمارۀ جدید ژورنال نوشته است که اسناد مذکورْ شواهد قانعکنندهای در این باره به دست میدهد که: صنعت قند پژوهشی را برساخته است تا صریحاً قند را از این اتهام مبرا کند که عاملی مخاطرهآمیز برای بیماریهای قلبیعروقی محسوب میشود.
او میگوید: «فکر میکنم این مسئله ترسناک است. شما هیچگاه نمونههایی چنین فاش و آشکار [از انحراف واقعیات علمی] نمییابید.»
مقالۀ منتشرشده در ژورنالْ بر هزاران صفحه مکاتبات و اسناد دیگری تکیه دارد که کریستین کرنز، دانشجوی پستدکتریِ دانشگاه کالیفرنیا در سن فرانسیسکو، از آرشیو دانشگاه هاروارد، دانشگاه ایلینوی و دیگر کتابخانهها به دست آورده است.
این اسناد نشان میدهند که در سال ۱۹۶۴ جان هیکسون بهعنوان یکی از مدیران ردهبالای صنعت قند و شکر، درمورد نقشهای با سایرین به بحث پرداخته است. طبق این نقشه، قرار بوده است تصور عمومی «بهوسیلۀ پژوهش، اطلاعات و برنامههای قانونیِ» آنها عوض شود.
در آن زمان مطالعاتی برای نشاندادن رابطۀ میان رژیمهای حاوی قند زیاد و آمار بالای بیماری قلبی در کشور انجام شد. در همان زمان دانشمندانی دیگر، ازجمله فیزیولوژیست برجستۀ مینه سوتا بهنام انسل کِیز در حال تحقیق بر روی نظریهای رقیب بودند که، طبق آن، چربی اشباعشده و کلسترولِ غذاییْ بیشترین خطر را برای بیماری قلبی دارند.
آقای هیکسون پیشنهاد کرده بود که با یافتههای هشداردهنده درخصوص قند بهوسیلۀ پژوهشهای مورد حمایت صنعت قند مقابله شود. او نوشت: «در این صورت میتوانیم دادهها را منتشر نماییم و اشتباه مخالفان خود را نشان دهیم.»
دکتر هگزتد از دانشگاه هارواد، دوباره به مدیران قند اطمینان داد: «ما بهخوبی از منافع ویژۀ شما آگاه هستیم و تا جایی که بتوانیم درصدد تأمین آنها برمیآییم.»
در طول کار، پژوهشگران هاروارد پیشنویسهای ابتدایی را به نظر آقای هیکسون میرساندند و در این خصوص با وی مشاوره میکردند و، در مقابل، رضایت او از نتایج حاصلشده را بهعنوان پاسخ دریافت میکردند. دانشمندان هاروارد دادههای مربوط به قند را به بهانۀ ضعف رد کردند و به دادههایی تکیه کردند که بر چربی اشباعشده تکیه میکرد. آقای هیکسون گفته بود : «بگذارید به شما اطمینان دهم که این کاملاً همان چیزی است که ما در ذهن داشتیم و منتظر شمایل مکتوب آن بودیم.»
بهگفتۀ دکتر گلانتز بعد از انتشار آن «مرورِ تحقیقات»، بحث درمورد قند و بیماری قلبی از رونق افتاد، درحالیکه بسیاری از سازمانهای سلامتْ رژیمهای کمچربی را موردتأیید قرار دادند. او گفت: «بر اساس استانداردهای امروز، روش آنها از اخلاق دور بوده است.»
پینوشتها:
* این مطلب در تاریخ ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۶ با عنوان How the Sugar Industry Shifted Blame to Fat در وبسایت نیویورکتایمز منتشر شده است و سایت ترجمان در تاریخ 44 آبان ۱۳۹۵ این مطلب را با عنوان صنعت قند با خریدن دانشمندان، تقصیرها را گردن چربی انداخت ترجمه و متشر کرده است.
[۱] JAMA
[۲] کالری خالی به مواد غذاییای اطلاق میشود که انرژیزا هستند، اما حاوی هیچ مادۀ غذاییای نیستند.